Budownictwo wczoraj i dzis : Park Naukowy Nielsa Bohra dla Uniwersytetu Kopenhaskiego / Christensen & Co + Vilhelm Lauritzen Architekci

Zwycięski zespół Niels Bohr Science Park Przed czterema innymi propozycjami, architekci Christensen & Co + Vilhelm Lauritzen otrzymali pierwszą nagrodę za projekt parku naukowego Niels Bohr dla Uniwersytetu w Kopenhadze.
Projekt, wspólny wysiłek z Ramboll DK + UK + SE, GHB Landscape Architekci i Collin Gordon Associates, obejmuje 45 000 m2 obiektów laboratoryjnych i dydaktycznych do nauczania matematyki, informatyki, chemii i fizyki.
Budynek jest jednostką funkcjonalną z dynamicznym obiegiem studenckim wśród jasnych przestrzeni z dostępem do dużych zieleni.
Więcej o zwycięskiej propozycji i kolejnych zdjęciach po przerwie.
Projekt został pomyślany jako tom podzielony przez drogę Jagtvej, która przecina północną część Kopenhagi.
Aby odpowiedzieć na ten podzielony stan terenu, budynek jest połączony ze skywalkami,.
Ciekawym rozwiązaniem problemu przejścia przez jezdnię.
wyjaśnił jury.
Aby dotrzeć do skrzyżowania Jagtvj, zespół zaprojektował połączenie publiczne, w którym uczniowie podróżują pomiędzy dwoma dużymi zielonymi przestrzeniami.
Plan strony .
Niels Bohr Science Park Zwycięski zespół Chociaż.
Etap ., budynek o powierzchni 30 000 m2 na wschód od Jagtvej, który zostanie ukończony w 2014 r., Oraz.
Etap 2.
15 000 m2 budynku na zachodzie, który zostanie ukończony w 2015 r., są fizycznie odrębnymi podmiotami, zostały one zaprojektowane z tego samego rozmiaru.
Strategia ta pozwala na odczytanie budynku jako całości, chwilowo przerwanego przez drogę.
.
Niels Bohr Science Park Zwycięski zespół Budynek jest ubrany w jednolite leczenie.
geometryczny panel, który tworzy efekt tekstury.
.
Unikalność elewacji określa całą specjalną tożsamość dla całkowitej konstrukcji budynku.
Zachowując ten obraz w przypadku jednego kompleksu budynków, połączonego w całość Jagtvej ,.
wyjaśnił jury.
.
Zespół zdobywców Science Park Niels Bohr Konstrukcja budynku została zaprojektowana w taki sposób, aby przyczyniać się do zrozumienia wewnętrznego przepływu budynku, oferując jednocześnie wyjątkowe doznania projektowe dzięki zróżnicowanej i wyróżniającej się formie pokoju z długim balkonem wzdłuż scenariusza wiążącego z dziennym światłem przefiltrowanym przez zielone pionowe atrium.
Jest to wyjątkowa, multidyscyplinarna kompozycja o intensywnym interaktywnym wyglądzie, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku.
wyjaśnił jury.
.
Niels Bohr Science Park wygrywa drużynę.
Zwycięski zespół Niels Bohr Science Park
[patrz też: wiązar dachowy, jak impregnować drewno, powietrzna pompa ciepla ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: jak impregnować drewno magazyny do wynajęcia w ofercie kraków powietrzna pompa ciepla