Budownictwo wczoraj i dzis : Saint-Hilaire Du-Harcouët Media Center / Serero Architekci

Serero Architekci udostępnili nam Saint-Hilaire Du-Harcouët Media Center, 300-osobową salę koncertową z foyer, 4 pracownie artystyczne i muzyczne, restaurację, salę prób, biura administracyjne i pomieszczenia techniczne.
Otrzymali pierwszą nagrodę w ograniczonej konkurencji i oczekuje się, że zostanie ona ukończona do 2012 roku.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Nowe centrum medialne Saint-Hilaire-Du-Harcouët powstaje w wyjątkowym kontekście historycznym i miejskim.
Uznaliśmy to za przedłużenie otaczającej morfologii miasta.
Zaprojektowaliśmy budynek tak nisko, jak to tylko możliwe, aby szanować kontekst historyczny i częściowo zintegrować go z ziemią.
Strategia ta pozwala przekwalifikować plac niedawno zrealizowany przez miasto na poziomie Południowego Ogrodu.
Niski taras, który służył jedynie jako przestrzeń cyrkulacyjna, jest teraz miejscem interakcji między biblioteką medialną a parkiem.
Ta niewielka objętość jest dopasowana do domów na dole wzgórza kościoła.
W projekcie wdrożono lokalne materiały, takie jak kamień łupkowy, tego samego typu, co w kościele.
Rozciągnięte okna projektu są inspirowane przez pojedyncze proporcje i rozkwit okien kościoła, który wzięto za punkt odniesienia dla naszego projektu.
Południowa strona, centrum medialne jest pomyślane jako długie okno dające otwarty widok na krajobraz, na kościół i budynki wokół.
Konstrukcję budynku stanowią odlane na miejscu betonowe ściany pokryte wolnostojącymi kamieniami.
Centrum medialne jest dla nas miejscem, w którym naturalne światło odgrywa istotną rolę i znajduje się w centrum zaprojektowanych przestrzeni.
Przyczynia się do stworzenia miejsca wymiany, zwrócił się do innych dyscyplin i różnych kultur.
Projekt jest otwarty dla miasta dzięki szerokim powierzchniom przeszklonym na parterze.
Pierwsze piętro jest również pomyślane i wszczepiane, aby czerpać jak najwięcej korzyści z energii naturalnej i ograniczyć jej zależność od paliw kopalnych.
Przestrzenie centrum medialnego są bezpośrednio otwierane w ich bezpośrednim otoczeniu i chronione podwójną szklaną skórą pokrytą metalicznym ekranem, którego wzór jest inspirowany rozetą kościoła.
To urządzenie pozwala stworzyć przyjemne miejsce do czytania i pracy.
Nasz projekt rozpoczyna pracę nad grubością elewacji (odległość między.
Brise-soleil.
I szkliwioną ścianą, odstępem ostrzy) z pracą nad nawisami fasady, tak aby stworzyć porowatość, serię przestrzeni bogatych przejść pomiędzy wewnątrz i na zewnątrz budynku.
Zespół projektowy: David Serero, Fanny Lenoble, Yoichi Ozawa, Amandine Quillent, Fabrice Zaini Klient: Miasto Saint-Hilaire-du-Harcouët Powierzchnia: 800 m.
Inżynierowie: Beterem ingénierie
[hasła pokrewne: meble pokojowe, meble biurowe warszawa, meble młodzieżowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: meble biurowe warszawa meble młodzieżowe meble pokojowe