Kącik architekta – Daegu Gosan Public Library Konkurs / TheeAe LTD

Dzięki uprzejmości TheeAe LTD Titled.
Standing Shelves ., koncepcja projektu Biblioteki Publicznej Daegu Gosan zgadza się, że ludzie potrzebują znaleźć miejsca, w których można usiąść i uzyskać swobodę w uzyskiwaniu informacji z książek, czasopism, artykułów itp.
W związku z tym rozszerzony program dla lokalnej społeczności poprzez zapewnienie sal lekcyjnych, powierzchni wystawienniczej, sali wykładowej, półprywatnych miejsc do czytania, kącika danych cyfrowych itp.
będzie kolejną ważną zmianą w obecnym systemie bibliotecznym.
TheeAe LTD wierzy nie w dramatyczny sposób, ale zdecydowanie, w nowy projekt przestrzeni, który powinien przekazać tę zmianę w taki sposób, aby wzmocnić i zmotywować publiczność do korzystania z biblioteki.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Zaawansowana technologia czytania materiałów przez komputery, urządzenia Kindle, a nawet telefony komórkowe pomaga ludziom w łatwy sposób uzyskać dostęp do informacji, nawet o wiele bardziej niż to, co biblioteka mogła zapewnić w ciągu ostatnich dziesięcioleci.
Dlatego główna funkcja biblioteki wydaje się mieć zmianę, aby dostosować się do obecnego trendu pozyskiwania i dostarczania informacji.
Dzięki uprzejmości TheeAe LTD Pierwsze pomysły, które skierowaliśmy na tę bibliotekę, to fakt, że powinien mieć prywatny obszar do czytania z otwartą arkadą.
Aby to osiągnąć, dystans półek na książki został opracowany w oparciu o niezbędną przestrzeń przeznaczoną dla osób poszukujących określonego działu książek oraz dla osób, które chcą poświęcić czas na siedzenie i czytanie w prywatnej atmosferze.
Dzięki takiemu układowi utworzono jednostkę obszaru półek z książkami, która jest ułożona w kierunku tworzenia architektury.
Następnie w pewnym stopniu nachylono się wzajemnie, zapewniając wystarczające wejście, półki z książkami, półotwartą otwartą przestrzeń do czytania jedną po drugiej.
W ten sposób jego kształt wydaje się naturalniej uformowany jako książki na półce.
Dzięki uprzejmości TheeAe LTD Przestrzeń, którą wyobrażamy sobie w bibliotece, była przyjazna dla użytkownika, więc przestrzeń powinna być dobrze rozświetlona przez słońce.
W związku z tym masa prostokątnych jest rozciągnięta, aby przejść przez każdą sekcję książki, aby uzyskać właściwe otwarcie ze światłami z nieba.
Również wejście do parkingu zostało zaprojektowane w ten sam sposób.
Aby lepiej wykorzystać to intensywne światło słoneczne, wprowadziliśmy Kalwall (przezroczysty system ścienny) do naszych głównych elementów konstrukcyjnych.
Jego przejrzystość polega na uzyskaniu wystarczającej jasności ze słońca, a jednocześnie jej odporność na ciepło jest również dobra dla klimatu takiego jak Daegu z czterema różnymi porami roku.
Ponadto jego prosta metoda budowy byłaby nawet korzystna dla realizacji projektu.
Dzięki uprzejmości TheeAe LTD System konstrukcji, którego oczekujemy, to w zasadzie konstrukcja żelbetowa.
Jej strukturalne mega ściany (ściany półek z książkami) działają jak kolumny.
W przypadku płyt stropowych będą one działały jak kratownica.
W związku z tym, dla projektu mechanicznego, umieszczamy przestrzeń na poziomie 3 podłogi dla jej łatwej wentylacji.
Wewnętrzny przepływ powietrza zostanie łatwo wznowiony z górnej kondygnacji, aby wprowadzić powietrze do dolnej kondygnacji, w której będzie zlokalizowane powietrze powrotne.
Ruch powietrza będzie z łatwością płynął z wewnętrznej powierzchni półek na ścianach i pod obszarem dachu.
Dodatkowo, obszar otwarcia od północy na południe stworzy naturalną wentylację wnętrza.
Dzięki uprzejmości TheeAe LTD Jesteśmy głęboko przekonani, że te zrównoważone projekty zbliżające się do tej biblioteki najwyraźniej wspierają społeczność dobrze oświetloną, otwartą, a jednocześnie prywatnie oddzieloną przestrzenią, a także jej oszczędności energetyczne.
Dzięki uprzejmości TheeAe LTD Architekci: TheeAe LTD Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa Wielkość budowy: Piwnica 1,3 piętra nad ziemią Powierzchnia terenu: 2,080 mali Całkowita powierzchnia mieszkania: 3,146 sm Koszt budowy: W7,800 000 000
[podobne: łączniki balkonowe, wiązar dachowy, program do wizualizacji elewacji ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: magazyny do wynajęcia w ofercie kraków program do wizualizacji elewacji łączniki balkonowe