Nowoczesna architektura : Pawilon tymczasowy w Szkole Architektury w Aarhus

Dziewięciu studentów studiujących w Szkole Architektury w Aarhus, jednej z najlepszych uniwersytetów w Danii, przekształciło typową uczelnię w ruchomy ośrodek społeczny z tymczasowym pawilonem.
W szybkich 10-dniowych warsztatach uczniowie zaprojektowali i zbudowali pawilon z 420 recyklingowanymi europaletami.
Budowla z niczego innego, jak tylko paletami, łatwo dostępnymi na miejscu dzięki bliskości portu, pawilon był w zasadzie krótką architekturą wernakularną .
dzielili się uczniami.
Specjalne podziękowania dla Thibaulta Marcilly ego, francuskiego studenta, który zorganizował inicjatywę i podzielił się z nami projektem.
Więcej o pawilonie, w tym zdjęcia i wideo, po przerwie.
Ponieważ nie ma elementów strukturalnych, układ i nakładanie się euro-palet były niezwykle ważne, aby zapewnić, że pawilon może być wykorzystywany tak, jak planowali studenci.
Niektóre palety są układane w stos prostopadle, aby utworzyć wspornik, który zapewnia kroki, które prowadzą uczniów na sam szczyt pawilonu lub służą jako miejsca dla użytkowników.
stopy dyndają w powietrzu.
Projektanci określili krzywoliniową formę pawilonu po zbadaniu regularnego przepływu studentów przez dziedziniec.
Wygięte krawędzie projektu z wdziękiem schodzą z wysokości 3,5m do poziomu gruntu.
sugerowanie, jeśli nie kuszenie, wszystkich, którzy przechodzą obok, aby się wspiąć.
Pawilon był w zasadzie paskiem oddziałującym z kontekstem, prowadzącym ludzi do korzystania z innego sposobu przekraczania dziedzińca poprzez chodzenie i siedzenie na wysokości do 3,50 m.
Następnie, zakrzywiając pasek, aby połączyć i dostosować się do każdego elementu, wiele kroków zostało naturalnie utworzonych między paletami, pozwalając ludziom usiąść w słońcu, jak na tarasie.
wyjaśnił Marcilly.
Pawilon miał stać się aktywnym elementem w codziennym życiu szkoły, a nie być tylko przedmiotem.
Dostosowując się naturalnie do pierwotnego przepływu ludzi przechodzących przez dziedziniec, zapraszano ludzi do interakcji ze strukturą i podążania za paskiem, aby wejść do schronu zbudowanego wokół drzewa.
dodał Marcilly.
Więcej informacji na blogu projektu.
Zaprojektowany i zbudowany przez Thibault Marcilly, Aron Davidsson, Paddy Roche, Darja Ostapceva, Diego Garcia Esteban, Paz Nevado Llopis, Alba Minguez Moreno, Ruth Carlens, Gali Sereisky.
Zdjęcia: Thibault Marcilly, Aron Davidsson, Paddy Roche, Gali Sereisky, David Hannon.
Wideo: Be Palleto! / film z Thibault Marcilly na Vimeo.
Specjalne podziękowania dla Jespera Dana, Madsa Bay Mollera, Kristoffera Juhla Beilmana i Szkoły Architektury w Aarhus.
[więcej w: Paletyzatory, spreżyny talerzowe, Depaletyzatory ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Depaletyzatory Paletyzatory spreżyny talerzowe